Testarea clinică internațională a tratamentului cu plasmă provenită de la pacienții vindecați de COVID-19 a fost oprită la pacienții cu forme grave ale bolii și care au nevoie de terapie intensivă, pentru că nu există beneficii asupra lor, conform rezultatelor unui studiu recent.
Decizia luată de liderii testului REMAP-CAP (Randomized Embedded Multifactorial Adaptive Platform for Community-acquired Pneumonia) a venit după o analiză inițială a peste 900 de participanți grav bolnavi de la ATI a căror stare nu s-a îmbunătățit după tratamentul cu plasmă bogată în anticorpi prelevată de la oameni care s-au recuperat după boala pandemică, scrie Hotnews.ro.
”Nu au existat dovezi ale unui prejudiciu asociat cu administrarea de plasmă convalescentă (și) studiul continuă să recruteze pacienți spitalizați cu COVID-19 care sunt moderat bolnavi, dar care nu sunt în terapie intensivă”, au spus oamenii de știință care conduc studiul, într-un comunicat.
Este plauzibil din punct de vedere biologic ca pacienții care nu produc anticorpi la momentul terapiei cu plamă convalescentă și acei pacienți cu virus în exces să beneficieze mai mult decât alții. Analizele noastre suplimentare vor explora acest lucru”, a spus Manu Shankar-Hari, unul dintre conducătorii studiului.
Potrivit acestuia, analiza inițială nu a evaluat efectele plasmei la pacienții spitalizați cu boală mai puțin severă. Aceasta „rămâne o întrebare foarte importantă” și va continua să fie explorată în procesul în curs, a spus acesta.
Ipoteza care stă la baza utilizării plasmei convalescente ca tratament potențial pentru pacienții cu COVID-19 este că anticorpii pe care îi conține ar putea neutraliza virusul, oprindu-l să se multiplice și oprind leziunile de țesut.
Analiza inițială, care a condus la suspendarea înscrierii pacienților cu forme severe, a arătat că există o probabilitate foarte scăzută – 2,2% – că a redus ratele de deces sau a scăzut numărul de zile în care pacienții au avut nevoie de terapie intensivă.
De ce plasma convalescentă nu pare să îmbunătățească rezultatul la pacienții grav bolnavi cu COVID-19 internați la ATI nu este încă cunoscută. Cu toate acestea, se poate datora faptului că leziunile pulmonare sunt prea avansate pentru ca plasma convalescentă să facă diferența”, a spus Alexis Turgeon, un medic de terapie intensivă și profesor la Universitatea Laval din Canada, care lucrează și el la acest la studiu.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat luni, la Antena 3, că am putea scăpa de pandemia de COVID-19, în următoarele 6 sau 9 luni, dacă populația se va vaccina.
Cred că noi trebuie să respectăm viața și sănătatea, dincolo de orice. Și a fost greu până acum și cred că o să mai fie greu, dar împreună cred că putem să trecem peste asta. Și putem să câștigăm timp prin respectarea regulilor și să salvăm viața celor mai vulnerabili. Iar de scăpat din asta o să scăpăm prin vaccinare. Este prima dacă când avem o șansă reală, o speranță că într-un timp definit, cât de cât definit, putem să vorbim despre 6 luni, putem să vorbim despre 9 luni, am putea să scăpăm de această pandemie. Gândiți-vă puțin cum vedeați lucrurile în martie anul trecut, dacă v-ar fi spus cineva că în iarna următoare o să fie mai rău, cum ați fi primit atunci vestea că există un vaccin”, a declarat Vlad Voiculescu, la postul TV citat.